Tussentijdse Toets (TTT)
Net als het praktijk-examen duurt de TTT 55 minuten. Eigenlijk is dit gewoon een praktijk-examen. Je kunt alleen niet slagen of zakken. Wel kan je vrijstellingen behalen voor je bijzondere manoeuvres en interne en externe controle van de auto.
Deze vrijstelling is maar eenmalig!
Na de Tussentijdse Toets krijg je een advies mee van de examinator aan welke punten nog gewerkt moet worden.
Standaard praktijkexamen
De duur van het praktijkexamen is 55 minuten. Voorafgaand aan het examen maak je kennis met de examinator. Die gaat uitleggen wat hij van jou verwacht. Eenmaal buiten moet je een ogentest doen, hiervoor moet je op 25 meter afstand een kenteken kunnen lezen. Dan worden er wat vragen gesteld over de auto. Dat kunnen vragen zijn over de binnenkant, de buitenkant of onder de motorkap.
Dan ga je ongeveer 35 minuten in het verkeer rijden. In die 35 minuten zit ook een kwartiertje zelfstandig rijden. Dat kan zijn rijden door middel van clusteropdrachten (meerdere opdrachten tegelijk), rijden naar een orientatiepunt of navigatierijden.
Verder zit in je praktijk-examen nog een situatiebevraging.
Bij een situatiebevraging moet je een aantal vragen beantwoorden over een situatie in het verkeer. Dit kan zijn na het oversteken van een kruising vragen beantwoorden over de kruising zelf of de situatie zoals die zojuist was.
Bij terugkomst hoor je aan het tafeltje de uitslag.
Faalangst praktijkexamen
Het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het examen. Het maakt niet uit of je al eerder rijexamen hebt gedaan. De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.
Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig de situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om je op je gemak te stellen.
Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kun je een time-out aanvragen. Of meerdere, als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven. Je examinator kan jou ook een time-out geven, als hij denkt dat je dat nodig hebt.
BNOR-examen
Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid, dat is waar BNOR voor staat. Na 4 keer zakken voor het standaard praktijk-examen kom je terecht bij het BNOR. Het verschil is dat het examen een kwartiertje langer duurt. Er wordt ook naar de kandidaat gekeken in plaats van alleen naar de rit. Voor meer informatie kijk je op de website van het CBR.